پولبک چیست؟ | 5 استراتژی معاملاتی پولبک
پولبک (Pullback) یا اصلاح قیمت یکی از مفاهیم مهم در بازارهای مالی و پرایس اکشن به شمار میرود، به گونهای که در هر نموداری قابل مشاهده است. با بررسی نمودارهای حرکت قیمت متوجه خواهید شد که در بازار صعودی، قیمت بازگشت های کوچکی به سمت پایین انجام میدهد سپس به روند صعودی باز میگردد و در بازار نزولی نیز قیمت بازگشت های کوچکی به سمت بالا دارد سپس روند نزولی را ادامه میدهد. این رفتار قیمت پولبک نام دارد و از آنجا که نقطهی بهینهای برای ورود به معامله فراهم میکند ریسک به ریوارد ما را بهبود میبخشد.
پولبک یا اصلاح قیمت به چه معناست؟
پولبک از لحاظ لغوی به معنای ” عقب نشینی ” و در معاملهگری به حرکت قیمت در خلاف جهت روند اصلی بازار گفته میشود. این مفهوم شباهت زیادی به Retracement یا Consolidation دارد. پولبک همان اصلاح کوتاهمدت قیمت است.
تصویر نمونهای از پولبک در روند صعودی است:
تصویر زیر پولبک در روند نزولی را نشان میدهد:
سوالی که مطرح میشود این است که چه عواملی موجب اصلاح قیمت میشوند؟
عوامل متعددی میتوانند اصلاح قیمت را بوجود آورند که در اینجا به چند مورد اشاره میکنیم:
- انتشار خبر
- رسیدن قیمت به مناطق حمایت و مقاومت
- سیو سود معاملهگران
- و …
پولبک چه پیامی برای معاملهگران دارد؟
پولبک فرصتی دوباره برای ورود به بازار است. ممکن است شما به هر دلیلی از حرکت قیمت جامانده باشید، در این صورت میتوانید در پولبکهای آن حرکت وارد بازار شوید. بیشتر پولبکها در نزدیکی سطوح حمایت و مقاومتهایی مانند میانگین متحرک (MA) یا پیوت پوینتها (Pivot Points) ایجاد میشوند.
تفاوت پولبک و حرکت بازگشتی (Reversal)
همانطور که در مطالب بالا بیان شد، پولبک حرکتی کوتاهمدت برخلاف روند بلندمدت است که فرصت ورود به بازار را در قیمت های مناسب فراهم میکند. اصلاح قیمت نیابد با حرکت بازگشتی اشتباه گرفته شود، زیرا اصلاح قیمت یک حرکت کوتاهمدت است در صورتی که حرکت بازگشتی بلندمدت میباشد.
چگونه تفاوت این دو مفهوم را از یکدیگر تشخیص دهیم؟
مهمترین تفاوت بین اصلاح قیمت و ریورسال این است که پولبک روند بازار را تغییر نمیدهد در صورتی که ریورسال باعث تغییر کامل روند میشود. اندیکاتورهای مختلفی مانند میانگین متحرک (MA) و پیوت پوینتها (Pivot Points) میتوانند به معاملهگران در شناسایی آنها کمک کنند. این اندیکاتورها نشان دهندهی سطوح حمایت یا مقاومت هستند و در صورتی که پولبک بتواند از این نواحی عبور کند به حرکت بازگشتی یا ریورسال تبدیل میشود.
آیا پولبک همواره اتفاق میافتد؟
بر اساس مطالعات انجام شده توسط معاملهگر موفقی به نام توماس بولکوفسکی حدودا بیش از 50 درصد شکستها با پولبک همراه هستند. البته مواردی مانند:
- نوع بازار
- تایم فریم معاملاتی
- ابزار تحلیلی مورد استفاده
- تفکر معاملهگر
- و …
در نتایج تحقیق تاثیر گذارند. با در نظر گرفتن آمار به این نتیجه میرسیم که نباید پس از هر شکست انتظار پولبک داشته باشیم. پولبک صرفا ساختاری است که احتمال وقوع آن وجود دارد.
آیا پولبک ها دقیقا بر روی سطوح ایجاد میشوند؟
جواب این سوال خیر است. در معاملهگری هیچ قطعیتی وجود ندارد. هر سه حالت زیر برای پولبک محتمل است:
- دقیقا بر روی سطح رخ دهد
- پیش از رسیدن به سطح رخ دهد
- پس نفوذ در سطح رخ دهد
چگونه این مشکل را رفع کنیم؟
سطوح قیمت را به صورت یک ناحیه در نظر بگیرید، با این کار دیگر نگرانی از بابت محل دقیق پولبک نخواهید داشت و میتوانید از خطاهای احتمالی معاملهگری جلوگیری کنید. ما در دورههای پیشرفته آکادمی پروتریدرز این مفهوم را به صورت کامل به شما آموزش خواهیم داد.
5 استراتژی معاملاتی پولبک
استراتژیهای زیادی برای معامله با پولبک وجود دارد که در اینجا به 5 مورد اشاره میکنیم:
1.پولبک به خط روند
خطوط روند یکی از ابزارهای معروف معامله با پولبک هستند. یک خط روند برای تایید شدن به سه برخورد نیاز دارد، بنابراین پولبک به خط روند فقط در تماسهای سوم، چهارم یا پنجم قابل معامله است.
2.پولبک به میانگین متحرک
بدون هیچ شکی، میانگینهای متحرک (Moving Averages) یکی از معروفترین ابزارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال هستند که شما میتوانید در پولبکها نیز از آنها استفاده کنید. شما میتوانید میانگینهای متحرک 20، 50 یا حتی 100 در معاملات خود بکار بگیرید. اینکه کدام میانگین متحرک برای شما کارایی بهتری دارد به سبک معاملهگری شما وابسته است. معاملهگران کوتاهمدت از میانگینهای متحرک کوتاهمدت استفاده میکنند، این نوع میانگینهای متحرک احتمال خطای بالاتری نسبت سایر مووینگ اوریجها دارند. از سوی دیگر میانگینهای متحرک بلندمدت به آرامی حرکت میکنند، احتمال اشتباه در آنها کمتر است اما موقعیت معاملاتی کمتری نسبت به میانگینهای متحرک کوتاهمدت دارند.
در نمودار زیر میتوانیم ببینیم که EMA 50 مانند یک سطح حمایتی عمل میکند:
3.پولبک به فیبوناچی
فیبوناچی ابزار دیگری برای معامله با پولبک است که در بازارهای مالی به خوبی عمل میکند. فیبوناچی میتواند با میانگین متحرک همپوشانی داشته باشد و ستاپهایی با احتمال موفقیت را بالا را بوجود بیاورد.
4.بریکاوت پولبک
بریکاوت پولبک (Breakout Pullback) یکی از پرکاربردترین استراتژیهای معاملاتی است و عموما در نقاط عطف بازار پدیدار میشود. در این ستاپ قیمت باید سطحی را با یک حرکت قوی بشکند سپس حرکت اصلاحی ضعیفی به سمت سطح داشته باشد. پیشنهاد میکنیم در صورتی که قصد دارید این ستاپ را به صورت اصولی بیاموزید در دورههای آکادمی پروتریدرز شرکت کنید.
5.پولبک پلهای
حرکات پلهای در بازارهای مالی رایج هستند. پولبک پلهای میتواند جایگزینی برای بریکاوت پولبک باشد. در این استراتژی شما میتوانید که حد ضرر خود را به آسانی جابهجا کنید و در پشت پلههای بازار قرا دهید.
چگونه با پولبک معامله کنیم؟
برای معامله با پولبک باید این مراحل را طی کنید ( توضیحات ارائه شده را برای روند صعودی در نظر بگیرید ):
1.مشخص کردن روند
اولین مرحله برای معامله با پولبک شناسایی جهت روند است. نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که روند با تایم فریم متناسب باشد. برای مثال در تایم فریم روزانه باید به دنبال روند روزانه بگردید.
2.طبقه بندی روند
اگر در مورد روندهای بازار بدانید، متوجه میشوید که تمام روندها یکسان نیستند. بعضی از آنها ضعیف در حالی که برخی دیگر قوی هستند. سه نوع روند رایج در بازار وجود دارد:
- قوی (Strong Trend): یک روند زمانی قوی در نظر گرفته میشود که قیمت بالای میانگین متحرک (MA) 20 باقی بماند.
- سالم (Healthy Trend): یک روند زمانی سالم در نظر گرفته میشود که قیمت بالای میانگین متحرک (MA) 50 باقی بماند.
- ضعیف (Weak Trend): یک روند زمانی ضعیف در نظر گرفته میشود که قیمت بالای میانگین متحرک (MA) 200 باقی بماند.
طبقه بندی روند باید قبل از ورود به معامله انجام شود، زیرا این کار به شما کمک میکند که ناحیه ارزشمند برای ورود به معامله را شناسایی کنید.
3.شناسایی نواحی دارای ارزش
ناحیهی دارای ارزش یا به اصطلاح ” The area of value “ ناحیهای در نمودار است که فشار خرید نقش حیاتی در بالا بردن قیمتها دارد. این ناحیه در روندهای مختلف متفاوت است؛ در روند قوی میانگین متحرک (MA) 20، در روند سالم میانگین متحرک (MA) 50 و در روند ضعیف میانگین متحرک (MA) 200 نواحی دارای ارزش هستند.
4.مشخص کردن تریگرهای ورود
تریگر ورود (Entry Trigger) الگویی برای ورود به معامله است و زمانی اهمیت پیدا میکند که تمام شرایط ورود به معامله فراهم باشد. تریگرهای ورود در روندهای مختلف متفاوت هستند.
- پولبکها در روندهای قوی کوتاه هستند و ورود به معامله در آنها دشوار است. به همین دلیل برنامهی خرید در این شرایط زمانی است که قیمت Swing High را بشکند.
- در روندهای سالم پولبکها حالت مطلوبی دارند، بنابراین ورود به معامله در این شرایط آسان است. برنامه این است که به دنبال فرصت خرید در میانگین متحرک (MA) 50 بگردیم. ( ناحیهی دارای ارزش )
- در روندهای ضعیف به دنبال فرصت خرید در میانگین متحرک (MA) 200 باشید. ( ناحیهی دارای ارزش )
5.خروج از معامله
دو حالت کلی پس از ورود به معامله وجود دارد:
- قیمت طبق پیشبینی شما عمل کند
- قیمت طبق پیشبینی شما عمل نکند
پلن ما برای خروج از معامله به شرح زیر است:
حالت اول:
- در صورتی که در یک روند قوی هستید پوزیشن خود را نگهدارید، هرچند میتوانید حد ضرر خود را بوسیلهی میانگین متحرک 20 تریل کنید.
- در یک روند سالم میتوانید پیش از Swing High معامله خود را ببندید.
- محل مناسب خروج از معامله در یک روند ضعیف، یک سطح مقاومتی یا Swing High قبلی است.
حالت دوم:
- زمانی که قیمت در یک روند قوی میانگین متحرک 20 را به سمت پایین شکست از معامله خارج شوید.
- در یک روند سالم در صورتی که قیمت ناحیهی حمایتی را به سمت پایین رد کرد معامله را ببندید.
- در یک روند ضعیف در صورت شکست میانگین متحرک 200 به سمت پایین از پوزیشن خارج شوید.
بزرگترین مشکل معامله با پولبک چیست؟
بزرگترین مشکلی که در معامله با پولبک ممکن است بوجود بیاید این است که پولبک میتواند یک حرکت بازگشتی یا ریورسال را شروع کند و ممکن است پس از ضرر بر روی روانشناسی معاملهگر تاثیر بگذارد. اگر قیمت بتواند خط روندی را بشکند میتوان پیشبینی کرد که پولبک در همان تایمفریم به حرکت بازگشتی تبدیل شود. البته ابزارهای دیگری مانند اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال و دیتای بنیادی نیز به تفکیک پولبک و ریورسال از یکدیگر کمک شایانی میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم که مفهوم کلی پولبک و چگونگی معامله با آن را به شما آموزش دهیم. همچنین تفاوت پولبک با حرکت بازگشتی یا همان ریورسال را بیان کردیم و نحوه تفکیک این دو مفهوم را از یکدیگر شرح دادیم. پولبک یکی از روش های مرسوم معاملاتی در بازارهای مالی است که در عین سادگی کارآمد نیز میباشد. روش های متفاوتی برای معامله با پولبک مانند واگرایی وجود دارد. در صورتی که قصد دارید نحوه معامله با این مفهوم را به صورت کامل و اصولی فرا بگیرید پیشنهاد میکنیم که در دورههای تخصصی آکادمی پروتریدرز شرکت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید