خط روند چیست؟ | آموزش انواع خطوط روند
خط روند یک الگوی نموداری است که شامل مجموعهای از سقفها و کفها میشود و امکان بررسی روانشناسی بازار و تشخیص جهت حرکت قیمت را فراهم میکند. خطوط روند در همهی بازارها و تایم فریمها کاربرد دارند و ابزاری قدرتمند برای ورود و خروج از معاملات هستند. یکی از قابلیتهای اصلی این خطوط امکان ترکیب آنها با سایر استراتژیهای معاملاتی است که میتواند ستاپهایی با احتمال موفقیت بالا را بوجود بیاورد.
خط روند چیست؟
خط روند، خطی است که دو یا چند سقف (High) یا کف (Low) را به هم متصل میکند و نقشهی راه حرکت قیمت را نشان میدهد. خطوط روند را میتوان حمایت و مقاومت موربی در نظر گرفت که در اثر عرضه و تقاضای بازار ایجاد میشوند. این خطوط یکی از اساسیترین مفاهیم در تحلیل تکنیکال به شمار میروند.
خط روند در چه مواردی کاربرد دارد؟
- برای تشخیص و تایید روندها
- برای پیشبینی کردن سطوح حمایت و مقاومت
به احتمال زیاد عبارت ” روند دوست شماست “ یا ” در جهت روند معامله کنید “ را شنیدهاید. این جملات نشاندهندهی اهمیت شناسایی روند هستند، چراکه بازارها تمایل دارند روند فعلی خود را ادامه دهند. خطوط روند امکان شناسایی روند بازار را فراهم میکنند و از این جهت یادگیری نحوه استفاده از این خطوط احتمال موفقیت معاملات را تا حد زیادی بالا میبرد.
انواع خط روند
بر اساس تعریف روند، خطوط روند به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
- صعودی
- نزولی
- خنثی
تصویر زیر نمونهای از این خطوط را نشان میدهد:
خط روند صعودی
زمانی که قیمت کف و سقف بالاتری نسبت به کف و سقف قبلی خود میسازد میتوان از خط روند صعودی استفاده کرد. در این حالت قیمت به سمت بالا حرکت میکند و تمایل به افزایش دارد. خطوط روند صعودی به عنوان حمایت عمل میکنند و قیمت در نزدیکی آنها با تقاضای زیادی روبهرو میشود. هر کاهش قیمت و برخورد آن با روند نزولی فرصتی برای خرید است. تا زمانی که قیمت بالای این خط حرکت میکند روند صعودی میباشد. برخی از معاملهگران از میانگین متحرک برای تشخیص روند بهره میبرند و زمانی که قیمت بالاتر از میانگین متحرک باشد روند را صعودی در نظر میگیرند.
تصویر زیر مثالی از خط روند صعودی را نشان میدهد:
خط روند نزولی
زمانی که قیمت کف و سقف پایینتری نسبت به کف و سقف قبلی خود میسازد میتوان از خط روند نزولی استفاده کرد. در این حالت قیمت به سمت پایین حرکت میکند و تمایل به کاهش دارد. خطوط روند نزولی به عنوان مقاومت عمل میکنند و قیمت در نزدیکی آنها با عرضهی زیادی روبهرو میشود. هر افزایش قیمت و برخورد آن با خط روند نزولی فرصتی برای فروش است. تا زمانی که قیمت زیر این خط حرکت میکند روند نزولی میباشد. برخی از معاملهگران از میانگین متحرک برای تشخیص روند بهره میبرند و زمانی که قیمت پایینتر از میانگین متحرک باشد روند را نزولی در نظر میگیرند.
تصویر زیر مثالی از خط روند نزولی را نشان میدهد:
خط روند خنثی
زمانی که قیمت قیمت کف و سقف بالاتر یا پایینتری نسبت به کف و سقف قبلی خود نمیسازد از خط روند خنثی استفاده میشود. در این حالت قدرت عرضه با تقاضا برابر است و قیمت به سمت بالا یا پایین حرکت نمیکند. در این حالت دو خط روند در بالا و پایین محدودهی حرکتی قیمت میتوان کشید که مانند حمایت و مقاومت عمل میکنند. زمانی که قیمت در این حالت است میانگین متحرک نمیتواند جهت روند را مشخص کند.
نحوه رسم خط روند
برای ترسیم خط روند صعودی باید کفهای قیمتی و برای رسم خط روند نزولی باید سقفهای قیمتی را به هم متصل کنید. البته باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
1.برای ترسیم خط روند باید حتما سه کف یا سقف قیمتی داشته باشید (بسیاری از معاملهگران دو کف یا سقف را در نظر میگیرند که کاملا اشتباه است).
2.برای رسم خطوط روند هم از بدنهی کندل و هم از سایه آن میتوان استفاده کرد. خط روندی را رسم کنید که بیشترین برخورد را با بدنه و سایهی کندلها داشته باشد.
3.در روند صعودی هر کف جدید باید بالاتر از کف قبل از خود باشد. لزومی ندارد که هر سقف جدید از سقف قبل از خود بالاتر باشد ولی در صورت برقرار بودن این شرایط ادامه روند احتمال بالایی دارد.
4.در روند نزولی هر سقف جدید باید پایینتر از سقف قبل از خود باشد. لزومی ندارد که هر کف جدید از کف قبل از خود پایینتر باشد ولی در صورتی که این شرایط وجود داشت احتمال ادامهی روند بیشتر میشود.
5.خطوط روند به هیچ وجه نباید بدنهی کندل را قطع کنند.
اعتبار خطوط روند
همانند سطوح حمایت و مقاومت قدرت خطوط روند نیز باهم متفاوت هستند. برای سنجش قدرت خطوط میتوان از موارد زیر استفاده کرد:
- زاویهی خطوط روند
- تعداد دفعات برخورد قیمت با خط روند
- تایمفریم تحلیل
زاویه خط روند
هرچه زاویهی این خطوط به 45 درجه نزدیکتر باشد اعتبار آنها نیز بیشتر خواهد شد. خطوط روندی که دارای شیب بالایی هستند در بیشتر مواقع شکسته میشوند تا قیمت خود را به خطوط روند قویتر برساند. افزایش بیش از حد شیب خطوط میتواند نشانهی اتمام روند فعلی باشد.
تعداد دفعات برخورد کندلهای قیمت با خطوط روند
هرچه تعداد برخورد قیمت به این خطوط بیشتر باشد اعتبار آنها بیشتر میشود، زیرا احتمال اینکه قیمت در آینده به این خطوط واکنش بدهد بیشتر است.
تایمفریم خطوط روند
خطوط روند را میتوان در تمام فریمهای معاملاتی ترسیم کرد اما هرچه این خطوط در تایم فریم بالاتری رسم شوند اعتبار بالاتری دارند چراکه توانستهاند مدت زمان بیشتری پایدار بمانند.
خوانش ساختار بازار و روند
در تصویر زیر یک روند نزولی قابل مشاهده هست. در طول روند نزولی محدودههایی که قیمت در حالت خنثی بوده است را با خطوط روند آبی رنگ مشخص کردهایم. شیب کم این خطوط نشاندهندهی این است که حالت خنثی توانایی ایجاد یک حرکت ریورسال صعودی را ندارد. فروشندگان همچنان قیمت را در پایین نگه داشته اند، کفهای بالاتر توسط حرکت کوتاه و ضعیفی ایجاد شدهاند و خریداران نمیتوانند کنترل قیمت را به دست بگیرند. در این حالت بازار پس از شکست خط رسم شده روند نزولی خود را ادامه میدهد.
الگوهای ایجاد شده با خطوط روند: کنج یا گُوِه
الگوهای پرایس اکشن کمی در تحلیل تکنیکال وجود دارند که طبق اصول خطوط روند قابل استفاده هستند. یکی از این الگوها کنج یا گُوِه است. در سناریوی زیر خط روند پایین نشان میدهد که قیمت به آرامی در کاهش است زیرا شیب آن بسیار کم میباشد. این حالت نشاندهندهی این است که فروشندگان قدرت خود را از دست دادهاند. در این حالت قبل از اینکه بازار حرکت ریورسال صعودی خود را آغاز کند حرکت سریعی را به سمت پایین انجام میدهد که به یک شکست جعلی ختم میشود و فروشندگان را به دام میاندازد. از این الگو تحت عنوان “Bull / Bear Trap” نیز یاد میشود.
در مثال زیر دو خط روند در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند که نشاندهندهی بازار خنثی یا “Consolidation” است. همچنین نوسانات روند کوچک و کوچکتر شده و سرعت حرکت بازار کاهش پیدا کرده است. زمانی که یک الگوی کنج در حال تشکیل میباشد بهترین کار این است که وارد معاملهی جدیدی نشوید. تریگر ورود به معامله و حرکت صعودی زمانی است که خط روند به سمت بالا شکسته شود.
شکست خط روند
در بازارهای مالی روندها همواره در حال تغییر هستند. توصیه میشود در جهت روند معامله کنید اما این نکته را در نظر بگیرید که جهت بازار هر لحظه ممکن است تغییر کند و روند صعودی فعلی به روند نزولی یا برعکس تبدیل شود. خطوط روند به ما این امکان را میدهند که از تغییرات احتمالی روند باخبر شویم و از ضررهای احتمالی جلوگیری کنیم.
هنگامی که بدنهی یک کندل خط روندی را بشکند (بخش زیادی از بدنهی کندل از آن خط عبور کند)، سپس قیمت پولبک خود را به آن تکمیل کند و به حرکت خود در جهت جدید بازار ادامه دهد میتوان اینگونه برداشت کرد که روند قبلی پایان یافته و بازار روند جدیدی را آغاز کرده است. البته برای تایید تغییر روند میتوان از الگوهای کندل استیک، اندیکاتورها و سایر ابزار های تحلیل تکنیکال استفاده کرد.
مواردی که برای تایید شکست خطوط روند میتوانیم در نظر بگیریم:
- افزایش حجم بازار
- افزایش شدت نوسانات قیمت
- الگوهای بازگشتی
- مومنتوم بازار
- تحلیل بنیادی
- و …
محدودیتهای خطوط روند
خطوط روند نیز مانند بقیهی ابزارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال دارای محدودیتهایی هستند. یکی از این محدودیتها، نیازمندی تنظیم دوباره این خطوط پس از اضافه شدن اطلاعات قیمتی جدید در نمودار است. خطوط روند میتوانند مدت زمان زیادی معتبر باشند اما این احتمال وجود دارد که قیمت حرکت ناگهانی انجام دهد و از مسیر خود منحرف شود. در این حالت ما باید خط روند قبلی را آپدیت کنیم. از سوی دیگر در کشیدن خطوط روند سلیقهی معاملهگر دخیل است و احتمال خطا افزایش مییابد. همچنین خطوط روندی که در تایم فریمهای پایینتر رسم میشوند به حجم معاملاتی حساس هستند. خطوط روندی که در هنگام کاهش حجم معاملاتی تشکیل شدهاند، میتوانند به راحتی با افزایش حجم معاملاتی شکسته شوند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم که خط روند را تعریف کنیم و انواع آن را به شما آموزش دهیم. همچنین نحوه رسم صحیح خطوط روند را به طور کامل توضیح دادیم. همانطور که بیان شد یادگیری نحوه معامله با خطوط روند ضروری است و تحلیل بازار و شناسایی ستاپهای معاملاتی بوسیلهی این خطوط امکان پذیر است. ستاپهای خود را با این خطوط ترکیب کنید، چک لیستی برای معامله ایجاد کنید و احتمال موفقیت معاملات خود را افزایش دهید. در صورتی که به اطلاعات بیشتری درمورد خطوط روند و چگونگی معامله با آنها نیاز دارید میتوانید در دوره های آموزشی پیشرفته آکادمی پروتریدرز شرکت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید