روانشناسی ترید کردن: چرا در معامله کردن عملکرد ذهنی مهم است؟
اهمیت روانشناسی ترید
در روانشناسی ترید، ترس و طمع ابزار پول درآوردن هستند!
برای درست معامله کردن در بازار های مالی (فارکس، فیوچرز، ارز دیجیتال و …) به ابزار های کم و مهارت های زیادی نیاز داریم. که این ابزار ها شامل توانایی درک محیط و روند بازار (تحلیل تکنیکال) و دنبال کردن اخبار مهم اقتصادی (تحلیل فاندامانتا) است. اما هیچکدام از این دو تحلیل، به اندازه وضعیت روانی تریدر مهم نیستند!
احساسات (امید – ترس – طمع – پشیمانی)، سریع فکر کردن و داشتن نظم و انضباط اجزای تشکیل دهنده چیزی هستند که ما به آن روانشناسی معامله میگوییم.
در مقاله اهمیت روانشناسی ترید به دو احساس اصلی یعنی ترس و طمع میپردازیم. ابتدا بیایید این دو احساس را به خوبی درک کنیم و سپس قوانینی برای کنترل کردنشان بسازیم!
تصمیمات فوری ترید کردن
معمولا معامله گران مجبور هستند که سریع فکر کنند و سریع هم تمصمیم گیری کنند! (که در مقاله ژورنال نویسی به این موضوع بیشتر پرداخته ایم.) برای انجام دادن این کار، نیاز به ذهنی آرام دارند؛ و همچنین به انضباطی نیاز دارند تا با استفاده از آن ستاپ های معاملاتی خود را مدیریت کنند و بیشترین سود و کمترین ضرر را تجربه کنند. در این پروسه، احساسات به تنهایی مانع نیستند! موانع بیشتری وجود دارد…
نکات کلیدی روانشناسی ترید :
- احساست معامله گران باعث حرکت قیمت میشود نه فورمول های ریاضی! پس تنها به اندیکاتور ها و اسیلاتور ها و حتی فیبوناتچی تکیه نکنید، تمامی این ابزار ها برای معامله گران پرایس اکشن بی معنی هستند.
- معامله گران موفق به خوبی ترس و طمع خود را کنترل میکنند، دو احساس بسیار مهم که باید با تمرین و تکرار به آن ها چیره شد!
- درک این موضوع (اهمیت ذهنی معامله گر در هنگام احساس ترس و احساس طمع) میتواند به شما نظم و انضباط و عینیت لازم برای کنترل احساساتتان را بدهد.
درک ترس:
وقتی معامله گران خبر بدی در مورد سهامشان یا ارز خریداری شده شان دریافت میکنند، طبیعتاً میترسند. ممکن است این ترس باعث شود به کلی از بازار معامله گری خارج شوند و دیگر هیچوقت پول خود را در این محیط وارد نکنند! اگر این کار را بکنند ممکن است از ضرر کردن جلوگیری کنند ولی از آن طرف ممکن است برخی سود های هنگفت بازار را هم از دست بدهند.
معامله گران باید بدانند ترس چیست؛ یک واکنش طبیعی به تهدید. که ترس در معامله گری یعنی تهدیدی برای سرمایه و سود ها.
یکی از راه های مفید در زمینه کنترل کردن ترس در ترید کردن، کمّی کردنِ ترس است؛ یعنی معامله گران باید در نظر داشته باشند از چه چیزی میترسند و چرا از آن میترسند. اما این تفکر باید قبل از آمدن خبر یا حرکت عجیب بازار رخ بدهد، نه در وسط معامله!
ترس و طمع دو احساس مهم درونی و طبیعی افراد در ترید کردن هستند که باید کنترل شوند.
با فکر کردن از قبل، معامله گران میفهمند که چگونه به (طور غریزی) اخبار و اتفاقات را درک کنند و نسبت به آن ها واکنش دهند و از احساساتی که باعث ضرر کردن آن ها میشود تا حد زیادی جلوگیری کنند. البته این کار آسانی نیست، اما برای به سود مستمر رسیدن معامله گر ضروری است.
غلبه بر طمع
یک ضرب المثل قدیمی در وال استریت (محل ساختمان بازار بورس نیویورک) وجود دارد که می گوید “خوک ها سلاخی میشوند.” این به عادتی که معامله گران حریص برای کسب بیشترین سود در یک معامله دارند برمیگردد (کسب همه سود یک روند). توجه داشته باشید که هیچ معامله گری نمیتوانند یک سهام یا ارزی را در کف قیمت بخرد و در سقف آن بفروشد! معامله گران موفق در قسمتی از روند وارد میشوند و طبق ستاپ معاملاتیشان در محل مورد نظر خارج میشوند و برای کسب سود بیشتر طمع نمیکنند! زیرا میدانند که دیر یا زود روند معکوس میشود و حریصان گرفتار میشوند!
غلبه بر طمع آسان نیست؛ غالبا بر اساس غریزه ای که انسان دارد، برای کسب سود بیشتر همیشه طمع کار است. یک معامله گر باید یاد بگیرد که این غریزه را بشناسد و یک ستاپ معاملاتی مبتنی بر تفکر منطقی، نه بر اساس هوا و هوس یا غرایز را توسعه دهد.
تنظیم قوانین
یک معامله گر باید قوانینی را برای خودش ایجاد کند و در هنگام بروز بحران های روانی از آنها پیروی کند. دستورالعمل هایی را بر اساس ستاپ معاملاتی و ریسک و ریوارد خود تنظیم کنید. حد ضرر و حد سود را در جایی قرار بدهید که احساسات در آن دخیل نباشد! به عبارت دیگر یعنی حد ضرر باید جایی باشد که احتمال رسیدن قیمت به آن نقطه بسیار کم و حد سود باید جایی باشه که احتمال رسیدن قیمت به آن نقطه بسیار زیاد باشد.
علاوه بر این شما باید مشخص کنید کدام اتفاق خاصی باید رخ بدهد تا تریگر مورد نظر شما فعال شود و وارد آن معامله شوید.
کار عاقلانه این است که محدودیت هایی برای حداکثر مقدار سود و ضرر در روز را تعیین کنید. اگر به سود مورد نظر رسیدید، پول را بردارید و فرار کنید! اگر ضررهای شما به یک عدد از پیش تعیین شده رسید، از اکانت خود خارج شوید و تا فردا استراحت کنید.
در هر صورت، مهم این است شما زنده خواهید ماند تا یک روز دیگر معامله کنید و از این بازی خارج نمیشوید!
ژورنال نویسی و مطالعه روانشناسی معامله کردن خود!
معامله کردن بدون بازبینی مجدد، نه تنها باعث بهتر شدن عملکرد شما در بازار نمیشود بلکه ممکن است باعث ضرر مالی و حتی دلسردی شما از محیط و ماهیت بازار شود. هر تصمیمی که موقع باز کردن ترید میگیریم باید طبق اصول استراتژی خود باشد و اجازه ندهیم احساسات و استرس ها باعث تصمیم های غلط شود و بسیار مهم است که بعد از اتمام آن ترید، به دقت تصمیم ها و درکی که از بازار و کندل ها داشته ایم را بررسی کنیم؛ این کار باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و کم کردن اشتباهات می شود. برای این کار نیاز به نوشتن ژورنال داریم.
در مقاله آموزش ژورنال نویسی ترید نحوه ساختن یک ژورنال معاملاتی مفید را به طور مفصل و همراه با مثال شرح داده ایم. (پیشنهاد میکنیم حتما این مقاله را مطالعه بفرمایید.)
تاثیر انعطاف پذیر بودن و هماهنگ شدن با ماهیت بازار بر روانشناسی ترید
این که تریدر بتواند در محیط بازار با قیمت هماهنگ بماند و لحظه به لحظه تغییرات قیمت را درک کند بسیار مهم است. پرایس اکشن یعنی مطالعه کندل به کندل نه فقط ورود به معامله و گذاشتن حد سود و ضرر و بستن لب تاب! با هماهنگ ماندن در بازار تریدر میتواند تجربه هایی کسب کند که باعث افزایش به نفس و در نتیجه باعث حضور ذهنی آرام در محیط بازار شود.
به طور کلی، معامله گران باید به طور دوره ای عملکرد خود را ارزیابی کنند و حتما از دفتر ژورنال نویسی کمک بگیرند. معاملهگران علاوه بر بررسی سود و زیان دوره ای، باید آمادگی خود را برای یک جلسه معاملاتی دیگر، میزان انعطاف پذیر بودن آنها در بازارو نحوه پیشرفت آنها از نظر تمرین و تکرار مداوم را بررسی کنند. این ارزیابی دوره ای می تواند به معامله گر کمک کند تا اشتباهات خود را تصحیح کند، عادت های بد را تغییر دهد و بازده کلی را افزایش دهد.
شما همراهان عزیز پروتریدرز میتوانید در کانال تلگرام ما عضو شوید و نکات کوتاه بسیار مفید در زمینه روانشناسی معامله کردن را مطالعه بفرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید